Nyitvatartás H-Sz. 10:00-19:00

A pattanásos bőr, a menstruációs ciklus, és a táplálkozás összefüggései

2021.10.21

Előfordult már, hogy az álladon makacs pattanás jelent meg, ami mindig a menstruáció előtt tört ki? Vagy éppen az ovuláció körül?

Nagyon függünk ingadozó nemi hormonjainktól, a hangulatunk, az energiaszintünk és a bőrünk is. Gondoltad volna, hogy a célzott bőrápoláson túl a megfelelő étrenddel is megelőzhetjük e kellemetlen tünetek megjelenését? Szervezetünk étrendi igényei némileg változnak, attól függően,hogy éppen hol tartunk a ciklusunkban.


Azáltal, hogy bizonyos ételféleségeket beépítünk a táplálkozásukba, valójában támogathatjuk a hormonális egyensúlyt és megelőzhetjük ezeket a bosszantó hormonhatásokat! A megfelelő ételek javítják a menstruációt megelőző tüneteket és csökkentik a hormonális hatás következtében megjelenő pattanásokat. Tehát együnk jól a tiszta bőrért!

A női, menstruációs ciklus első napjával kezdődő és ovulációval végző fázisban, ami a follikuláris fázis, válasszon könnyen emészthető fehérjéket tartalmazó ételeket, mint például a hal, csirke, hüvelyes növények. A hormontermelés támogatása érdekében, koncentrálj egészséges zsírok szervezetébe való bevitelére, különösen az omega - 3 zsírsavat tartalmazókra. Ilyenek a tengeri halak (pl. makréla, hering, szardínia, lazac) és hazai halak (pl. busa), az algák (spirulina, chlorella), lenmagolaj, repceolaj, olajos magvak (pl. dió, mandula, pekándió,) és az ezekből készült olajok (pl. dióolaj).

Az ovulációs fázisban, vagyis peteéréskor fogyasszunk minél több könnyű, nyers ételt. Gondoljunk a zöld turmixokra, gyümölcslevekre, friss gyümölcsökre és zöldségekre. Ebben a szakaszban elengedhetetlen azon ösztrogének méregtelenítése, amelyre már nincs szükségünk, hiszen a ciklus első részében betöltötték céljukat. Ebben a keresztesvirágú zöldségek (pl. brokkoli, brokkolicsíra, kelkáposzta) és napi 1-2 nyers sárgarépa elfogyasztása rendkívüli segítséget nyújthat a legtermészetesebb módon. 

Ha a szervezet nem távolítja el megfelelően az ösztrogén "hulladékot", ez a PMS tüneteinek és a hormonális eredetű pattanások súlyosbodásához vezethet a periódus előtt. Az ovulációt követő, luteális szakaszban, ami női ciklus második fele, az ovuláció után kezdődik, és a menstruáció első napjával ér véget, általában több szénhidrátra van szükségünk. Az édességek, a cukor utáni sóvárgásunk ilyenkor az egekben lehet, de fogyasztásukat korlátozzuk, mert inzulinrezisztensebbek is vagyunk ebben a periódusban. Válasszunk helyette egészséges szénhidrátforrásokat, például édesburgonyát, quinoát, hajdinát, zabot, barna rizst. Édességnek pedig magas kakaótartalmú cukormentes csokoládét vagy aszalt gyümölcsöket.

forrás: www.biola.hu